Casatorie

 

M.E.: Soția mea și cu mine suntem căsătoriți de numai câțiva ani, și ne iubim unul pe altul. Dar am citim despre oameni care ajung la divorț după 20 sau 30 de ani de căsnicie, și acest lucru ne îngrijorează. De ce este nevoie ca o căsnicie să dureze?

B. G.. Sunt bucuros că ai o relație puternică acum – dar sunt și mai bucuros că realizezi că s-ar putea să vă aștepte pericole, iar tu dorești să faci un pas pentru a le preveni.

O căsnicie bună nu are loc pur și simplu; e nevoie de muncă – dar se merită. Aș putea spune foarte multe despre o căsnicie puternică – dar uneori le spun prin patru cuvinte simple și ușor de reținut.

1. PREȚUIEȘTE. Dumnezeu v-a dăruit unul celuilalt; tu ești darul lui Dumnezeu pentru soțul/ soția ta. Fă-ți timp să îți arăți dragostea, atât prin cuvinte cât și prin mici gesturi prin care să arăți că celălalt este mereu în mintea ta – un cadou surpriză, un timp special departe, o cină. Prețuiește-ți nevasta și las-o să știe cât de importantă este pentru tine.

2. COMUNICĂ. Spuneți-vă unul celuilalt despre ceea ce se petrece în viața voastră sau la muncă. Nu vă bateți capul să vorbiți doar când sunteți supărați. Biblia spune: Un cuvînt spus la vremea potrivită, este ca nişte mere de aur într’un coşuleţ de argint (Proverbe 25 : 11).

3. COMPROMISUL. Cel mai mare dușman al dragostei este egoismul nostru, dar în căsătorie nu se poate să faci doar cum vrei tu, nu merge ca lucrurile să fie doar în felul tău, așa că învață să faci compromisuri, să fii de-acord cu soția/ soțul. Biblia spune: Dragostea nu se poartă necuviincios. (1 Corinteni 13 : 5)

4. HRISTOS. Pune-L pe Hristos în centrul vieții de zi cu zi și al vieții de căsnicie, dedicându-te Lui și Voii Sale. El este fundamentul solid de care avem nevoie – în viețile noastre și în căsătoriile noastre.

Sursa: http://www.christianpost.com

Părinţi, dacă căutaţi un mod prin care să vă întăriţi familia, începeţi prin a vă focaliza asupra soţului/soţiei, scrie Jim Burns oferind apoi şi zece sfaturi pentru tratarea partenerului într-un mod regal. Tratarea partenerului într-un mod regal, o prioritate în multele relaţii pe care le ai- este o alegere importantă şi intenţională care necesită multă muncă. Insă este cea mai importantă muncă care îţi va păstra familia sănătoasă şi stabilă. Iată zece sfaturi pentru menţinerea „magiei” între tine şi soţia ta…

1) Continuaţi să vă spuneţi “Te iubesc.” Aceste două cuvinte sunt foarte puternice! Puţini oameni, dacă nu niciunul, obosesc auzind că sunt iubiţi. Când spui „te iubesc” fă tot posibilul să acorzi partenerului întreaga ta atenţie. Fii sigur că vorbeşti serios când spui asta!!!

2) Oferă complimente sincere şi semnificative în mod regulat. „Hmm, părul tău miroase minunat” s-ar putea să fie potrivite însă afirmaţii precum „Faci atât de mult pentru ca familia noastră să funcţioneze. Nu ţi-aş putea mulţumi vreodată destul pentru ceea ce faci” sunt mult mai puternice şi mai semnificative dacă vrei ca soţia ta să se simtă cu adevărat specială. Afirmaţiile vin în tot felul de forme şi mărimi: de la afirmaţii verbale oferite în mod personal, până la mesaje audio pe telefon sau e-mailuri şi notiţe scrise de mâna sau felicitări.

3) Creează şi menţine în mod regulat, nenegociabil, o seară doar pentru tine şi soţia ta. (Apropo, acest lucru înseamnă timp departe de copii sau alţi prieteni.) Relaţiile au nevoie de o împrospătare unu-la-unu pentru a rămâne sănătoase. O seară împreună poate să ofere calitatea şi cantitatea de timp de care ai nevoie pentru o relaţie puternică între tine şi soţia ta.

4) Luaţi-vă o vacanţă împreună. Aceeaşi idee ca cea precizata mai sus. O vacanţă cu soţia ta vă va oferi mai mult timp pentru a vă focaliza unul asupra altuia, precum şi oportunităţi de a reaprinde romantismul în viaţa voastră.

5) Oferiţi soţiei putere de veto asupra propriului program. Acest lucru împuterniceste soţia şi trimite un mesaj că este specială. Recunoaşte faptul că soţul/soţia este un partener cu tine în viaţă- nu doar o altă persoană care încearcă să aibă pretenţii asupra propriului timp.

6) Lucraţi împreună pentru a învăţa mai mult despre căsnicie. Mergeţi la conferinţe şi întâlniri despre familie. Citiţi cărţi despre căsnicie împreună şi discutaţi ce aţi citit. Niciodată nu eşti prea bătran – nici nu eşti căsătorit de prea mult timp – pentru a lucra la îmbunătăţirea căsniciei tale.

7) Cumpără soţiei flori sau daruri. Darurile nu trebuie să fie extravagante, ci ar trebui să fie amintiri simple a cât de specială este pentru tine. Fă aceste daruri să fie personale, mai degrabă decât practice.

8 ) Surprinde-ţi soţia. De exemplu, răpeşte-ţi soţia de la servici şi fă ceva ce ştii că i-ar face plăcere. (Asigură-te că şeful ei ştie despre acest lucru- dacă are unul!) Oferă daruri şi flori în momente total neaşteptate.

9) Dacă călătoreşti departe de casă, încercă să comunici cu soţia ta în fiecare zi cât eşti plecat. Convorbirile la telefon sunt cele mai bune, urmate de mesaje în mesageria vocala şi e-mail-uri. Dacă doreşti să-ţi faci soţia să se simtă specială, nu fă complimente precum „E cel mai frumos moment pe care l-am avut în viaţa mea”, chiar dacă este. „Îmi este foarte dor de tine”, merge mult mai bine.

10) Iată o listă de idei creative pentru tine şi soţia ta…

* Faceţi o plimbare.
* Lucraţi la un puzzle.

* Jucaţi un board game.

* Jucaţi „de-a v-aţi ascunselea”.

* Gătiţi împreună.

* Faceţi un camping în propria curte.

* Participaţi la o slujire în Biserică sau misiune.

* Faceţi exerciţii împreună.

* Găsiţi un loc liniştit şi ascultaţi ceva muzică.

* Invăţaţi un nou hobby împreună.

* Înălţaţi zmee.

* Scrieţi poezii şi cititi-le unul altuia.

UN GÄND SPECIAL PENTRU TINERI IN PRIVINTA CÄSÄTORIEI

Nu te gräbi sä te cäsätoresti!!!
NU O LUA INAINTEA DOMNULUI IN PRIVINTA CÄSÄTORIEI
„Berzei oarbe ii face Dumnezeu cuib”

Aceastä zicalä exprimä ideea cä atunci cänd ne gäsim intr-o situatie grea, intr-o incurcätura,chiar si cea a cäsätoriei, pe care ni se pare cä nu o putem inlätura nici nu o putem rezolva… se intamplä ca, pe neasteptate, sä intervinä Dumnezeu la timpul potrivit, de multe ori chiar surprinzändu-ne intr-un mod pläcut….

CE MULT IMI PLAC CUVINTELE DULCI ALE SFINTELOR SCRIPTURI, CUVINTE DE VIATÄ…!!!
Eclesiastul 3:1
“Toate îşi au vremea lor, şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.”
Ecl.3:5
“îmbrăţişarea îşi are vremea ei, şi depărtarea de îmbrăţişări îşi are vremea ei;”
Eclesiastul 3:8
“iubitul îşi are vremea lui…”
Eclesiastul 3:11
“Orice lucru El îl face frumos la vremea lui”
Nici nu stiu ce as putea sä zic mai mult cänd
Cuväntul Domnului e asa de clar
Gändul care il am pentru fiecare tänär(ä)este acesta:
.
NU TE GRÄBI SÄ TE CÄSÄTORESTI  numai ca sä fi (märitatä)insurat…cäci aceasta e cea mai mare gresalä si vei regreta toatä viata…
Se spune cä inainte de cäsätorie sä mänänci multi morcovi…adicä sä te uiti bine…sä asculti sfatul TATÄLUI CERESC care iti vrea binele si ai mare grijä la sfatul oamenilor…fie ei chiar pärintii täi…
… „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!
….Dacä nu mänänci multi morcovi inainte de cäsätorie atunci vei mänca multä ceapä mai tärziu…adicä vei plänge….si cred cä nu-ti doresti aceasta…NU???
Deci cea ce ai de fäcut acum dacä nu esti incä cäsätorit(ä)este un lucru foarte simplu:
Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
Acum dar nu este nici o osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământești, ci după îndemnurile Duhului.Rom 8:1
Ingrijindu-te de sufletul täu…si cäutänd cum sä fi
un crestin autentic,
träind zilnic dupä indemnurile Duhului Sfänt…Domnul Dumnezeu cu sigurantä iti va purta de grijä si mai ales DE VIITORUL TÄU CARE  E IN MÄINI SIGURE…
Psalmii 130:6
Sufletul meu aşteaptă PE DOMNUL mai mult decât aşteaptă străjerii dimineaţa, da, mai mult decât aşteaptă străjerii dimineaţa.

Psalmii 130:5

Eu nădăjduiesc în Domnul, sufletul meu nădăjduieşte;
şi aştept FÄGÄDUITA  LUI”
Motto: “Bărbatul pentru femeie – putere în slăbiciune, far în întuneric, călăuză în rătăcire…“Ce aşteaptă o fată care vrea să se căsătorească de la un băiat?Bună întrebare.Poate şi băieţii se întreaba la fel, oare ce aşteaptă o fată care ar vrea să se casatoreasca, de la mine?Sunt pe deplin convinsă că puţini sunt aceia care nu ar putea să-şi răspundă singuri la o asemenea întrebare, de aceea cred că acest articol vine doar în confirmarea a ceea ce băieţii deja cred. În calitate de fată necăsătorită dar cu dorinţa de căsătorie, aş putea spune ce doresc eu să găsesc la un băiat cu care vreau să mă căsătoresc.Îmi doresc în primul rând să văd că el are o relaţie bună cu Dumnezeu şi că Isus este şi Domn în viaţa lui, nu numai Mântuitor. Nu mi-ar plăcea să văd că-şi caută o soţie încercându-le pe toate care îi sunt la dispoziţie, ci să văd că se consultă cu Domnul în privinţa aceasta, că este gata să renunţe la etalonul lui, la idealul lui de femeie, în cazul în care o fată anume ar părea să-i fie destinată lui de către Dumnezeu.Să nu fie fixist, de neclintit, încăpăţânat, ci flexibil şi înţelept. Dumnezeu ne învaţă să deosebim lucrurile de preţ de cele fără preţ. Asta se potriveşte şi la capitolul frumuseţe. Se spune că o femeie frumoasă este bună o săptămână, dar o femeie bună este frumoasă toată viaţa. Biblia însăşi spune în Proverbe… că ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui. Mi-ar plăcea să vad că bărbatul, în alegerea femeii potrivite, îşi concentrează atenţia în special asupra frumuseţii interioare a acesteia, şi mai apoi asupra celei exterioare.Ştiu că acest lucru poate fi destul de dificil pentu ei la un moment dat, dar un bărbat în Cristos, un om al lui Dumnezeu, va fi capabil de asta şi va dobândi apoi o fericire şi o împlinire care vor depăşi cu mult aşteptările lui iniţiale şi chiar idealul său. Responsabilitatea este o altă caracteristică pe care un bărbat trebuie să o deţină. Să fie responsabil de ceea ce spune, de ceea ce face, gata să-şi recunoască greşelile şi să se îndrepte, fără a căuta scuze, conştient de faptul că această calitate îi este impusă în primul rând de către Dumnezeu.Responsabil de siguranţa familiei şi de condiţia spirituală a acesteia, atât ca soţ, cât şi ca tată. Mi-ar plăcea, de asemenea, să văd că este un om căruia îi place curăţenia. Cred că asta vorbeşte şi despre lăuntrul unui om, într-o oarecare măsură. Aproape toate femeile îşi doresc să găsească un băiat care să fie capabil să răspundă nevoilor lor de a fi iubite. Aceste nevoi diferă de la o persoană la alta, iar bărbatul trebuie să fie suficient de interesat ca să încerce să le descopere. O femeie aşteaptă să fie înţeleasă şi să aibă siguranţa că bărbatul este pentru ea putere în slabiciune, far în întuneric şi călăuză în rătăcire.Chiar şi apostolul Pavel spune că femeia este un vas mai slab, de aceea nevoile şi dorinţele ei pot fi mai multe decât ale bărbatului Cu toate acestea, fiecare dintre noi, bărbaţi sau femei, nu trebuie să ne hrănim cu aşteptările noastre, ci să cerem încredinţarea că avem alături de noi persoana hărăzită de către Dumnezeu şi apoi să o iubim aşa cum este, cu o dragoste care acceptă şi dăruieşte totul.
Articol de Florina Cazan – misionară în Drăgăneşti-Olt

sursa totalschimbat.ro


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s